Cudowna moc owoców

Owoce to cenne źródło witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z nich dostarcza wiele korzyści, cechują się indywidualnymi korzyściami dla zdrowia. Działają oczyszczająco, redukująco, przeciwzapalnie. Są naturalnymi wymiataczami wolnych rodników – antyoksydantami.

Arbuz

Znaczna ilość wody zawarta w tym owocu powoduje, że działa oczyszczająco na nerki, a pestki znajdujące się w jego wnętrzu, stanowią źródło cennego balastu – poprawia perystaltykę jelit.

na 100g =36kcal

Wiśnie

Ich spożywanie pobudza cały organizm. Utrudniają magazynowanie się tłuszczu, dzięki czemu stymulują jego wydalanie.

na 100g = 47kcal

Gruszki

Dojrzałe owoce szybko są trawione i pobudzają ruszy perystaltyczne jelit. Są stosunkowo niskokaloryczne, zawierają w swoim składzie bor (wpływa na pamięć, koncentrację, metabolizm)

na 100g = 54kcal

Czarne jagody

Intensywny kolor świadczy o równie intensywnym wpływie na organizm, gdyż skumulowane ilości garbników dokładnie oczyszczają organizm, działają antybakteryjnie.

na 100g  = 45kcal

Banany

Bogate w potas, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego, obniżają ciśnienie tętnicze. Znaczna ilość błonnika pokarmowego sprzyja redukcji cholesterolu we krwi.

na 100g = 95kcal

Pomarańcze

Cenne źródło witaminy C. Sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu, a znaczna ilość witaminy B wpływa korzystnie na układ nerwowy i wygląd skóry.

na 100g = 45kcal

 

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × four =