Bób i groszek z sosem tamari (dla alergików)

Danie przeznaczone dla osób na podstawowej diecie wykluczającej i na dietach ścisłych:

  • bezglutenowe
  • bezlaktozowe
  • bezjajeczne
  • nie zawiera pszenicy
  • nie zawiera orzechów
  • danie wegetariańskie

Składnik:

500g obranej fasolki mamut

250g bobu

125g zielonego groszku

3xcebule dymki drobno siekane

2xpokrojone pomidory bez skórki

Sos tamari:

3xłyżi stołowe octu jabłkoweg

4xłyżki stołowe oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

1xłyża stołowa posiekanego szczypiorku

1xłyża stołowa sosu sojowego bez pszenicy

1xposiekana gałązka pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Niewielką ilością wody zalej fasolkę, bób i groszek. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5-7 minut (zależy od dojrzałości fasolki). Odsącz, przełóż na półmisek, posyp szczypiorkiem i dodaj pomidory.

Po przygotowaniu sosu wymieszaj wszystkie składniki razem. Odstaw na kilka minut przed podaniem. Dobrze smakuje również na zimno.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen − 17 =