Ciasteczkowe alternatywy na Święta :)

 

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i może w tym roku na stole zechcemy nieco „ciasteczkowej” odmiany? Dużo pomysłów rodzi się w głowie jako dodatek czy nawet zamiennik tradycyjnych pierniczków (których smak i tak pozostaje niezastąpiony). A o ile ciekawsze staje się pieczenie, kiedy do dyspozycji mamy w trochę innej odsłonie warzywa – w tym również strączkowe!

Oto kilka ciekawych pomysłów na:

 

Ciasteczka z buraka

 

Składniki:

 

  • 2-3 średnie buraki,
  • 4 łyżki mąki orkiszowej lub kokosowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • garść słonecznika,
  • garść suszonej żurawiny.

 

Przygotowanie:

 

Buraki obrać, pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami i zmiksować (pozostawiając większe kawałeczki buraka). Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Uformować z masy ciastka i ułożyć na blaszce. Piec 40-45minut w 150 stopniach. Na ostatnie minuty pieczenia podwyższyć temperaturę do 180 stopni.

 

Ciasteczka owsiane

 

Składniki:

  • pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów,
  • pół szklanki mąki ryżowej lub pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 125 g masła lub oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu.

W garnuszku roztopić masło z miodem i łyżką wody. Przelać do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni i piec uformowane ciasteczka przez 15-20 minut.

Ciasteczka z ciecierzycy

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 6-8 sztuk moreli suszonych,
  • średniej wielkości banan,
  • 3 marchewki ,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych,
  • olej do wysmarowania blachy.

 

Morele namaczamy. Rozdrabniamy obraną marchewkę, dodajemy do moreli, ciecierzycy i obranego banana. Wszystko razem miksujemy. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formujemy ciasteczka które układamy na blaszce wyłożonej papierem (smarujemy olejem kokosowym, aby się mocno nie przylepiły). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie odwracamy delikatnie na drugą stronę i dopiekamy przez 5-10 minut.

 

Ciasteczka słonecznikowe

 

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • kilka łyżek syropu klonowego,
  • 5-7 łyżek sezamu niełuskanego,
  • pół szklanki żurawiny,
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • szczypta soli.

 

Mielimy słonecznik, siemię lniane i sezam. Dodajemy szczyptę soli, żurawinę, olej i mleko sojowe. Mieszamy. Z powstałej masy formujemy ciasteczka (łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciastka pieczemy 30-35 minut. Na ostatnie minuty przekładamy ciasteczka na drugą stronę.

 

Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wszystkim „Smacznego!”.

Pozdrawiam!

Agnieszka Reptowska

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 + seventeen =