Faszerowana cukinia

Składniki:

1xduża cukinia

700g mielonej mięsa (drobiowego, wieprzowego)

1xduża cebula

2xząbki czosnku

2xpomidory

1/2 szklanki wina białego, wytrawnego

3xłyżi oliwy

2xłyżi posiekanej natki pietruszki

1xłyżeczka ziół prowansalskich

1xłyżka tartego sera (dowolny)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek (pokrojone). Podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso. Smaż do zarumienienia. Pomidory obierz, pokrój, dodaj do mięsa. Całość zalej winem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Smaż, aż odparuje płyn. Na koniec dodaj pietruszkę. Z cukinii zlej sok, napełnij farszem, posyp serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200st.C.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 5 =