Jagodove love (dla alergików)

Deser dla osób na podstawowej diecie wykluczającej i diecie ściśle wykluczającej (patrz przepis). Danie:

  • nie zawiera mleka krowiego
  • bezjajeczne
  • może być bezglutenowe
  • może być bez pszenincy
  • nie zawiera orzechów
  • wegetariańskie

Składniki:

50g mąki gryczanej

150g mąki z brązowego ryżu

2xłyżeczki proszku do pieczenia zwykłego (jeśli istnieje możliwość jego spożywania) lub proszku do pieczenia bez mąki pszennej (125g mąki ryżowej, 50g sody, 50g winianu potasu: składniki wymieszaj i i przetrzyj przez sito kilka razy, przechowuj w słoiczku)

50g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka + część tłuszczu do foremki

50g suszonych jagód (może być też żurawina itp.)

125g startych ze skórką jabłek

7-8xłyżek substytutu mleka

Przygotowanie:

Zagnieć mąkę z tłuszczem. Dodaj suszone owoce i starte jabłka. Wymieszaj z substytutem mleka, do uzyskania miękkiego masła. Porcje ciasta nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230st.C przez ok. 15 do 20 minut, do momentu osiągnięcia koloru złotobrązowego. Przed podaniem ostudź. Podawać można z masłem z koziego mleka lub jogurtem.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 + 12 =