Kurczak tandoori

Składniki:

4xfilety z piersi kurczaka

wino lub woda

kilka gałązek ziół (rozmaryn, tymianek, itp.)

Marynata:

1xłyża korzenia imbiru obranego i startego

2xłyżeczki nasion kolendry uprażonych

2xłyżeczki liści rozmarynu

1xłyżeczka startej skórki cytryny

1/2 łyżeczki kardamonu mielonego

1/2 łyżeczki kminu mielonego

1/4 łyżeczki nasion czarnego pieprzu, zmiażdżonych

1/4 łyżeczki sosu chili (lub w proszku)

125g jogurtu naturalnego

1xłyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Natrzyj gotową marynatą mięso. Przykryj i wstaw na minimum 2-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu oczyść z nadmiaru marynaty, ułóż na ruszcie w brytfance. Do środka wlej wino lub wodę do wysokości 2,5cm i dodaj zioła (kurczak nie powinien się wysuszyć). Wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 240st.C na 10 minut. Odwróć kurczaka i piecz kolejne 10 minut lub do momentu odpowiedniego upieczenia się mięsa.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eleven + thirteen =