Pierś kurczaka w galarecie

Składniki:

150g piersi kurczaka

50g marchwi

15g żelatyny (na 0,5l)

2xsztuki pieczywa chrupkiego

sól i pieprz do smaku

listek laurowy

pomidory

majonez sojowy

Przygotowanie:

Pierś kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem listka laurowego, pieprzu ziarnistego i soli. Wyjmujemy i studzimy, jeśli mięso zrobi się miękkie. Wkładamy do wywaru pokrojoną w plastry marchew i gotujemy do miękkości. Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy żelatynę (wg przepisu). Naczynie na galaretkę opłukujemy wodą, układamy pokrojone mięso i marchew, zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Podajemy z pieczywem chrupkim.

Jako dodatek, przygotowujemy obrane i pokrojone pomidory z majonezem sojowym.

Smacznego!

 

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four + six =