Ratatuj (Ratatouille)

Składniki:

2xbakłażany

3xmałe cukinie

2xpapryka

5xpomidory

2xcebula

4xząbki czosnku

3xłyżi oleju

2xgałązki tymianku

1xliść laurowy

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w grubsze plastry, odsączyć, posolić, odstawić na 30 minut, a następnie pokroić w grubszą kostkę.

Cukinie, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Sparzone i obrany pomidory pokroić.

Cukinię, paprykę oraz bakłażany wymieszać z 2 łyżkami oleju i piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 st. C przez ok 25 minut. Cebulę zeszklić na patelni z 1 łyżką oleju, dodać czosnek, liść laurowy, suszony tymianek i pomidory. Dusić i doprawić solą/pieprzem.

Wymieszać wszystko z upieczonymi warzywami, dodać świeży tymianek. Dusić kilka minut.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 − 9 =