Surówka z młodej kapusty z dodatkami

Składniki:

1xgłówka małej kapusty białej (młodej)

3 lub 4 młode ogórki

1xczerwona papryka (lub pomarańczowa)

bazylia do smaku (listki świeżej lub suszona)

sól

Sos:

1xłyżka koperku posiekanego

2xłyżki oliwy  oliwek

1xłyżka soku z cytryny

1xłyżecka cukru

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Poszatkować wierzchnie liście kapusty, umyć, osączyć, posolić do smaku, ponacinać lub ugnieść widelcem. Paprykę pokroić w paseczki, ogórki w plasterki. Warzywa wymieszać w salaterce. Przygotować sos: oliwę mieszamy z z przyprawami, koperkiem, sokiem z cytryny i cukrem. Polać skrojone warzywa, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut. Udekorować bazylią.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 3 =