Tajskie curry warzywne

Składniki:

2xłyżki oleju słonecznikoweg

1xposiekana cebula

2xzmiażdżone ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru (4-6cm, obrany, dojrzały)

1 i 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry

600ml bulionu warzywnego

3xliście limonki

250g obronych i pokrojonych słodkich ziemniakó

250g pokrojonej w kostkę dynię

8xmałe kolby kukurydzy

1xpokrojony na dosyć duże kawałki bakłażan

125g pokrojonej fasolki szparagowej

125g grzybów shitake

200g odsączonego bambusa z puszki

sól

pieprz

gotowany ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż 5 minut. Mieszaj. Dodaj pastę curry, gotuj kolejne 3minuty. Dodaj bulion, liście limonki, przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Dorzuć słodkie ziemniaki i dynię. Przykryj garnek i gotuj 10 minut – nie doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę, bakłażana, fasolkę szparagową, grzyby, bambusa. Przykryj, gotuj 10 minut – nie doprowadź do wrzenia. Spróbuj, dopraw. Przełóż na półmisek, posyp liśćmi bazylii i startym kokosem. Podawaj z ryżem.

Smacznego!

 

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

7 + 3 =