Zapiekany bakłażan

Składniki:

1xbakłażan

100g sera mozarella do zapiekania

2xduże pomidory

3xłyżi posiekanej natki pietruszki

4xząbki czosnku

1xszklanka białego wina wytrawnego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w plastry, posól, odstaw na 30 minut. Opłucz, osusz. Oprósz bazylią i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i czosnkiem. Ułóż plastry bakłażana i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200st.C na pół godziny. W połowie pieczenia zalej bakłażana winem.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, 10 minut przed końcem pieczenia ułóż pomidory i mozzarellę (startą), piecz do momentu roztopienia się sera. Przed podaniem posyp pietruszką i dopraw oliwą.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × three =