Zupa paprykowa z imbirem

Składniki:

1 i 1/2 czerwonej papryki podzielonej na ćwiartki (bez pestek)

1/2 cebuli czerwonej pokrojonej na ćwiartki

1xząbek czosnku, nieobrany

1/2 łyżeczka oliwy z oliwek

kawałek świeżego imbiru, obranego i startego

1/2 łyżeczki kminu mielonego (może być rzymski)

1/2 kolendry mielonej

1xśredni ziemniak, obrany i drobno pokrojony

450ml wywaru z warzyw

sól

pieprz

2xłyżki stołowe serka

2xłyżki serka typu fromage niskotłuszczowego

Przygotowanie:

Paprykę, czosnek, cebulę ułóż na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200st.Cna 40 minut lub do momentu, aż na papryce pojawią się pęcherzyki, a cebula i czosnek zmiękną. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj imbir, kmin, kolendrę, smaż 1-2 minuty na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dolej wywar z warzyw. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika, przełóż paprykę do foliowej torebki, zawiąż i odstaw do wystudzenia Do rondla wrzuć cebulę i dodaj wyciśnięty ze skórki czosnek. Obierz paprykę, dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Przelej wodę do blendera. Zmiksuj.Dodaj wody jeśli zupa jest gęsta. Przed podaniem udekoruj serkiem fromage.

Smacznego!

About the author: Agnieszka Reptowska

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × one =